search

Handige rekentools en richtlijnen

20-09-2019 | W. van Wijngaarden

Twijfel je tijdens het bestellen hoeveel matten of afstandhouders je nodig hebt voor je bouwproject? Op Betonstaal.be staan verschillende handige rekentools en richtlijnen. Zo kun je makkelijk bepalen hoeveel je moet bestellen van een product. Hieronder vind je een overzicht van de producten waar richtlijnen voor te vinden zijn op de site.

Betonnetten
Weet je de vloeroppervlakte van de ruimte? Dan kun je eenvoudig het benodigde aantal bouwstaalmatten berekenen met de betonnetten-calculator. Voer de oppervlakte in, de diameter en maaswijdte en de calculator geeft je informatie over welk type betonnetten geschikt zijn, het benodigde aantal en de prijs per stuk. 

bouwstaalmatten calculator

Gewicht betonstaal
Om te bepalen hoe zwaar het betonstaal is wat je wilt bestellen, vul je in de rekentool de diameter en totale lengte van de staven in. Met één druk op de knop weet je het gewicht.

Supportliggers
Met supportliggers, of tralieliggers, kunnen in betonvloeren de betonstaalstaven of betonnetten op gewenste afstand van elkaar worden gehouden. Indien je de oppervlakte weet van de vloer, weet je ook het aantal benodigde supportliggers met deze richtlijn: oppervlakte (m2) x 0,85.

plaatsing supportliggers

Afstandhouders
Afstandhouders zorgen voor de juiste betondekking tussen de wapening en de bekisting. Er zijn afstandhouders in allerlei maten, vormen en materialen. Per soort afstandhouder of toepassing verschilt de richtlijn voor het aantal juiste afstandhouders:

  • Kunststof afstandhouders, ring of pion: 6 afstandhouders per 1000 mm wapeningskorf
  • Betonnen stelblokjes (klein) bij wapeningskorven: 3 blokjes per 1000 mm korf
  • Betonnen stelblokjes (groot en klein) bij vloerwapening: 3 blokjes per 1m2
  • Betonnen stelribben: 2,5 stelribben per 1 m2
  • Lange lijzen (kunststof): vloeroppervlakte (m2) x 0,85

Let er tijdens het bestellen op dat per type afstandhouder staat aangegeven hoeveel stuks er in een verpakking zitten! Het aantal varieert van 25 tot 500 afstandhouders.

Bodemplaat haringen
Betonijzer haringen om bodemplaten of verloren-bekistingen vast te zetten. Te gebruiken in combinatie met alle bodem- en wandplaten. Bij gebruik van een Isobouw powerkist geldt de richtlijn: 1 per bodemplaat en 2 per hoekstuk.

Contact
Heb je toch advies nodig over de hoeveelheid benodigde materialen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.