search

De do’s & don’ts van het moderne wapeningsontwerp

12-05-2022 | W. van Wijngaarden

In de bouw heeft iedereen zijn eigen expertise en werkwijze. Maar als elke expertise op een spreekwoordelijk eiland blijft zitten, levert dat extra werk op de keten. Zonde! Al jaren wordt er gewerkt, gelobbyd en geïnformeerd om de efficiëntie in de keten te vergroten. Ook in de wapeningswereld zijn hierin nog stappen te maken. Wanneer we kennis delen, dan profiteren we daarvan als keten, dus als geheel. We nemen het initiatief door de do’s en don’ts van het moderne wapeningsontwerp op een rij te zetten.

Van rekenwerk naar praktijk

Mogen we even een knuppel in het hoenderhok gooien? De informatie die wij van constructeurs krijgen, is meestal niet volledig of niet praktisch uitvoerbaar qua productie, transport of verwerking. Voor de duidelijkheid: we doelen hier niet op sterkteberekeningen. Dat is de expertise van de constructeur.

Wij zijn de specialist in het vertalen van berekeningen naar een praktisch ontwerp, toegespitst op de tijd van nu. Dat kunnen we door goed contact en samenwerking met leveranciers en transporteurs. Dubbel werk vinden we zonde van ieders inspanning. Wij willen graag de brug slaan tussen de eilanden.

  • De don'ts van het wapeningsontwerp anno nu:
    - belangrijke informatie op een schets en/of met de hand geschreven
    - diameter 6 mm
    - beugelafstand van 125 mm
    - verschillende diameters om tegelijk te buigen

De (on)mogelijkheden van de huidige productiemachines

Er zitten veel voordelen aan de nieuwste productiemachines. netten worden automatisch gelast. En hiervan kunnen weer korven gemaakt worden door middel van buigen. Files die wij aanmaken voor bijvoorbeeld prefab onderdelen kunnen zo de machine in waardoor er geen overname fouten ontstaan. Er zijn echter wel punten om rekening mee te houden:

  1. Beugelafstanden zijn te produceren vanaf 100 mm, en moeten deelbaar zijn door 50. Een beugelafstand van 125 mm is dus niet te maken.
  2. De machines van tegenwoordig kunnen wel verschillende diameters verwerken, maar twee verschillende diameters tegelijk buigen is lastig. Dus in een korf met bajonet of gesloten kop, is het wenselijk dat de hoofdwapening aan de bovenzijde van de korf dezelfde diameter heeft. Dit geldt ook voor de hoofdwapening van de onderzijde. Een verschil in diameter aan de onder- en bovenzijde is dan weer geen probleem.
  3. Producten met een diameter van 6 mm zijn steeds minder beschikbaar bij buigcentrales en verdwijnen langzamerhand uit de productie. Korven, poeren, stekrekken met rond 6 mm in een ontwerp veranderen wij altijd gelijk in rond 8. Machines voor betonnetten produceren nog wel met 6 mm.
Moderne productiemachine wapening
Afbeelding 1. Een moderne productiemachine van wapening

Informatie die makkelijk te verwerken is

Het lijkt een inkoppertje: hoe vollediger en duidelijker de informatie is die wij krijgen, hoe sneller om te zetten naar een praktisch wapeningsontwerp. Het scheelt degene die de informatie aanlevert ook tijd, want we hoeven diegene niet te bellen of mailen. Daarom kunnen we het niet laten even de aandacht erop te vestigen dat het een must is om de betondekking en de diameter die toegepast moet worden door te geven. Verder is een doorsnede van betonbalken die echt bij het ontwerpt horen fijn. In plaats van een standaard doorsnede uit een bibliotheek die net niet van toepassing is.

 2D tekening met handgeschreven informatie

Afbeelding 2. Het kost inspanning om hier de juiste wapeningsinformatie uit te halen. Een overname fout maken ligt op de loer. En de maker steekt hier juist veel tijd in.

En tot slot: een schetsje op papier of een scan van een 2D tekening met daarop handgeschreven aantekeningen gepriegeld vraagt om problemen. Het kost iedereen in de keten onnodig veel tijd. Het digitale tijdperk is niet voor niets uitgevonden. Door een IFC met de betonvorm te delen met een aannemer of ons wordt heel veel werk bespaard en kans op overnamefouten verkleind.

  • De do's van het wapeningsontwerp anno nu:
    - diameter van 8 mm of hoger (behalve bouwstaalnetten)
    - beugelafstand deelbaar door 50
    - deel je 3D vorm van het beton met ons of de aannemer als IFC
    - geef altijd de betondekking en diameter van de wapening door

Laten we samenwerken

We gaven eerder al aan dat we grote waarde zien in het delen van kennis. Niet alleen vanuit ons, maar zeker ook vanuit de andere partijen in de keten. Daar zijn we een online een platform voor aan het bouwen. Wil je daarvan op de hoogte gehouden worden? Stuur een mailtje met het onderwerp ‘Members only’ en we zetten je op de wachtlijst.

Direct contact opnemen