search

Hoe maak je met haarspelden een korfuiteinde of hoekverbinding?

22-06-2016 | J. van Wijngaarden

Bij een funderingsbalk beëindiging, danwel hoek of recht stuk, zijn er verschillende oplossingen voor het aanbrengen van de wapening. De wapening dient op die plaatsen door te lopen, zodat de trekkrachten op de juiste manier worden opgenomen.

Vaak wordt een wapeningskorf beëindiging voorgeschreven door de constructeur en vermeld op de tekening. Veel gebruikte oplossingen zijn:

Wapeningskorf beëindiging met haarspelden (ook wel U-beugels).

Wapeningskorf uiteinde met haarspelden

  • Voordeel: Overal toepasbaar.
  • Nadeel: Het aanbrengen kost meer tijd.

Prefab wapeningskorf met overlapping op de einde van de korf.

 Wapeningskorf bij betonbalk einde

  • Voordeel: Gemakkelijk en snel aan te brengen.
  • Nadeel: Niet overal toepasbaar.

Wapeningskorf met haakbeëindiging.

 Wapeningskorf met haak

  • Voordeel: Gemakkelijk en snel aan te brengen.
  • Nadeel: Niet overal toepasbaar en bij een hoek of T-verbinding komen er verschillende lagen wapening op elkaar.

Afhankelijk van de fundering, constructeur of bouwsituatie wordt een bepaalde oplossing gekozen.

De wapeningskorf beëindiging met haarspelden kan overal worden toegepast en biedt de meeste vrijheid in het aanbrengen. De juiste maat haarspelden wordt bepaald door beugel afmetingen van de wapeningskorf en de laslengte. Meer informatie over laslengte vind je hier.

Beugel afmeting wapeningskorf    Haarspeld afmeting bij korfuiteinde

In bovenstaand voorbeeld zijn de beugelafmetingen 230mm breed en 430mm hoog. De wapening is Ø12mm. De theoretische afmetingen van de haarspelden zijn een lengte van 815mm (laslengte bij Ø12mm) en een hoogte van 406mm (430 - 2 x 12mm). Door de lengte iets ruimer te nemen (bijvoorbeeld 900mm) blijft er wat speelruimte over tijdens het plaatsen van de korven. Wanneer de hoogte 400mm wordt, dan schuiven de haarspelden gemakkelijk in de wapeningskorf.

Hetzelfde principe geldt ook wanneer er flankwapening aanwezig is. Alleen is de flankwapening in de breedte ‘af te spelden’.  

Het samenstellen van een hoekverbinding is met haarspelden eenvoudig te realiseren. Je gebruikt hiervoor 2 verschillende hoogtes haarspelden, zodat deze gemakkelijk in elkaar schuiven. Het verschil in hoogte is 2 x de diameter van de wapening (naar beneden afgerond). Bij de lengte wordt de breedte van de betonbalk opgeteld. Dit geldt ook voor de eventuele flankwapening.

Bij het maken van een T-verbinding, tel je ook de betonbalkbreedte bij de lengte op. Dus laslengte + betonbalkbreedte + wat speelruimte (max. 100mm) = lengte haarspeld.

Hoekverbinding wapeningskorven met haarspelden 

Download als PDF:

Hoekverbinding met haarspelden
Eindstuk met haarspelden
Koppeling met koppelstaven
Prefab wapeningskorf bij betonbalkeinde
Wapeningskorf met haak

 

Direct contact opnemen