search

Hoeveel vlechtdraad heb ik nodig?

25-10-2019 | W. van Wijngaarden

Regelmatig krijgen we de vraag hoeveel rollen vlechtdraad er nodig zijn bij de bestelling die geplaatst wordt. Om te helpen tot een juiste inschatting van de hoeveelheid vlechtdraad te komen, besteden we in dit artikel aandacht aan het vlechten van betonstaal en we geven je een praktische richtlijn voor het berekenen van de hoeveelheid vlechtdraad.

Waarom vlechten?
Bij het plaatsen van de wapening is het belangrijk dat het betonstaal op de juiste plaats blijft liggen, wanneer er overheen gelopen wordt en tijdens het storten van het beton. Om hiervoor te zorgen, worden ter hoogte van kruisingen en overlappingen van de staven bindingen aangebracht met vlechtdraad. Tevens wordt door het vlechten voorkomen dat de stekken van bouwstaalmatten in de dekking terecht zullen komen en hier roest gaat vormen. Door voldoende verbindingen te maken met vlechtdraad, wordt voldoende stijfheid van de wapeningsconstructie gerealiseerd. Verder geldt in het algemeen:

 • Hoe groter de belasting op de wapening, hoe meer bindingen nodig
 • Hoe groter de diameter van het betonstaal, hoe minder bindingen nodig

Soorten vlechtdraad
Voor het vlechten wordt gegloeid binddraad van 1,24 millimeter gebruikt. Er zijn rollen vlechtdraad te koop van 1,5 en 5 kilo, die respectievelijk een lengte hebben van 160 meter en 530 meter. Uitgegloeid binddraad zal roesten wanneer het in aanraking komt met vocht. Wanneer dit niet gewenst is, bijvoorbeeld bij het plaatsen van vloerverwarmingsnetten of het verwerken van RVS betonstaal, is het aan te raden verzinkt of RVS binddraad te gebruiken.

Gegloeide vlechtdraad     Verzinkte vlechtdraad

Hulpmiddelen voor het vlechten
Het vlechten met behulp van een vlechttang is arbeidsintensief en een flinke belasting voor de onderarm door de repeterende draaibeweging die gemaakt moet worden. Als oplossing hiervoor zijn er binddraadjes met twee oogjes aan de uiteinden. Met behulp van een draadbindapparaat is vlechten eenvoudiger en sneller.

Draadbinder apparaat Draadbinders

Gebruik van de hulpmiddelen
De haak van het apparaat wordt in de oogjes gestoken en door het maken van alleen een trekbeweging worden de draadjes in elkaar gedraaid. Er hoeft nu ook geen draad geknipt te worden.

Soorten vlechtverbindingen
Er bestaan verschillende vlechtverbindingen. De kruisverbinding, broekbinding en de dubbele binding worden het meeste gebruikt. De kruisverbinding is het snelst te maken en wordt het meest toegepast. De broekbinding wordt toegepast bij het verbinden van een rechte en een gebogen staaf die elkaar kruisen. Als een situatie echter om een sterkere verbinding vraagt, wordt dubbele binding of één van de drie technieken met een dubbele draad gemaakt.

Soorten bindingen vlechtdraad

De sterkte van de vlechtverbindingen
De uiteindelijke sterkte van alle drie de bindingen komt tot stand door de draad goed strak aan te trekken en twee tot drie keer rond te draaien voordat de draad afgeknipt wordt. Zorg ervoor dat de afgeknipte draad niet uitsteekt om verwondingen te voorkomen én zodat de draad niet uit het beton zal steken.

Praktische richtlijn hoeveelheid vlechtdraad
Om een inschatting te kunnen maken hoeveel vlechtdraad er verbruikt zal worden tijdens een project, hebben we wat vuistregels opgesteld om het aantal bindingen te kunnen berekenen. Deze vuistregels zijn door ervaring in de praktijk opgesteld en zijn dus geen bindende adviezen. In de tabel hieronder is te zien hoeveel bindingen er ongeveer per product gemaakt zullen worden. Ga voor een kruisbinding met enkele draad uit van een draadlengte van 12 centimeter. Door nu het aantal bindingen met 12 centimeter te vermenigvuldigen, kun je dus uitrekenen hoeveel vlechtdraad je nodig zult hebben.

Wijze van de berekening 
Omdat bouwstaalmatten zonder stekken minder geschikt zijn om te verwerken in vloeren, zijn deze niet opgenomen in de onderstaande tabel. Bij bouwstaalmatten met stek, dient bij een enkel net elke stek aan het uiteinde van een binding te worden voorzien. Bij het leggen van de vloer met een dubbel net, moet bij de buitenste wapeningsstaaf (1e laag) elk stek aan het uiteinde een binding krijgen en de stekken in de 2e laag ongeveer om de 450 millimeter. Omdat bij een dubbel net dus niet elke stek een binding krijgt, is voor het berekenen van het aantal bindingen het aantal stekken van een bouwstaalmat vermenigvuldigd met 0,9. Bij deze wijze van berekenen komt het aantal bindingen wellicht iets hoger uit dan in de praktijk (het kan zijn dat aan de lange zijde de bindingen om de 450 millimeter worden gemaakt), maar zo heb je nooit te weinig binddraad!

Wapeningskorven die in elkaar gelast worden geleverd, worden met elkaar verbonden door middel van koppelstaven.

Praktische richtlijn aantal bindingen

Product

Aantal bindingen

Staven

1 binding = 12 cm.

 

Hoofdwapening

Zie richtlijn onder over product samenstellen uit losse onderdelen

Bijlegwapening

2 per meter

 

 

Beugels

Haak

4

Haarspeld bij stekken wandwapening

4

Haarspeld bij randwapening vloer

4

Haarspeld bij hoekverbinding

6

 

 

Bouwstaalmatten (met stek)

Enkel net

Dubbel net

BEC 188 A

50

45

BEC 257 A

50

45

BEC 335 A

38

34

BEC 503 A

47

38

BEC 424 A

48

43

BEC 524 A

46

41

BEC 785 A

70

63

 

 

BS 283 A

44

40

BS 188 A

29

26

BS 335 A

27

25

BS 503 A

42

38

BS 524 A

27

25

 

 

B 385 A

78

70

B 257 A

52

47

B 335 A

50

45

B 503 A

76

69

B 524 A

50

45

B 754 A

48

43

 

 

Supportliggers

4

 

 

Koppelstaven

Koppelstaaf

4

Koppelstaven set 6 stuks

24

Koppelstaven set 8 stuks

32

 

Richtlijnen bij losse onderdelen
Indien producten worden samengesteld uit losse onderdelen, geldt het volgende:

 • Bij het maken van balk, poer, kolom of haarspeldrek: op alle hoekkruisingen een binding, op overige plaatsen om de 500 à 600 millimeter (afhankelijk van de beugelverdeling)
 • Bij vloeren en wanden: aan de randen alle kruisingen en bij
  - maaswijdte/hart-op-hart (h.o.h.) 100; om de 4 kruisingen (500 millimeter)
  - maaswijdte/h.o.h. 150; om de 2 kruisingen (450 millimeter)
  - maaswijdte/h.o.h. 200; om de andere kruising (400 millimeter)
  - bij grotere maaswijdte alle kruisingen
 • Einde van een staaf altijd binden om te voorkomen dat deze uit het beton zal steken na het beton storten 

Neem contact op voor al je vragen
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over vlechten of heb je een ander vraag? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!