search

Gebruik kimblik om lekkage te voorkomen

Bang om vocht in je nieuw te bouwen kelder te krijgen? Pas in ieder geval deze maatregel toe: voegenband in de kim. Omdat dit materiaal gemonteerd wordt tijdens het maken van de fundering en het vastgemaakt wordt aan de wapening, hebben wij het standaard in het assortiment bij de categorie 'Montage wapening'.

Wat is een kim?

Kim is een speciaal woord, want het heeft verschillende betekenissen. Het is zowel een jongens- als meisjes naam. Op zich al bijzonder. Maar het is ook een synoniem voor de horizon. De schipper tuurde naar de kim...

Een bouwvakker die naar de kim tuurt, kijkt echter over het algemeen naar iets heel anders. De kim is namelijk ook de aansluiting van een wand op de vloer. Daar bevindt zich dan een naad.

Vochtrisico bij een kelder

Omdat het beton van een kelder zich onder het maaiveld bevindt, is er een risico op vocht. Er bevindt zich daar grondwater en de hydrostatische druk is daar groot. Dus een naad is zeker een plek waar het vocht graag naar binnen sijpelt.
 
En voor díe naad, de kim, hebben we nu een product in ons assortiment: kimblik.

 

Afbeelding 1. De functie van kimblik uitgelegd.

Hoe gebruik je kimblik?

Kimblik is een stalen voegenband en wordt toegepast op plaatsen waar vocht een probleem zou kunnen worden. Je gebruikt het om stortnaden, kimnaden en krimpvoegen te dichten.

Je bevestigt het kimblik  aan de wapening en het kan zowel in vloeren als wanden toegepast worden. Dit doe je met klembeugels. De beugels uit ons assortiment bevestig je om de 70 cm. en in de hoeken gebruik je twee klembeugels. Dit geheel kan een waterdruk tot 0,4 bar aan.

Bij verlengen van het kimblik moet minimaal 300 mm overlap worden toegepast met een tussenliggende afstand van 30 mm. En zorg voor een betondekking van minimaal 30 mm. Het kimblik is in twee verschillende hoogten beschikbaar.

kimblik in kim tussen vloer en wand

Afbeelding 2. Overlapping bij het verlengen van kimblik.

Veel succes met het verwerken van kimblik in je project. Mocht je nog vragen hebben, dan staan we altijd voor je klaar.

Direct contact opnemen