search

Uitbreiding assortiment betonnen afstandhouders

02-07-2019 | W. van wijngaarden

Is er een grote dekking voorgeschreven voor het te storten beton? Bij Betonstaal.be kunnen tegenwoordig hogere betonnen afstandhouders besteld worden. 
Stelblokjes zijn er nu ook voor een dekking van 60mm en 70mm.  Met de stelblokjes met draad is een dekking van 60 mm mogelijk voor zowel zij- als onderwapening.

Stelblokje met draad   Stelblokje  

Factoren dekking
De benodigde betondekking is van een aantal factoren afhankelijk:

  • milieu waar het beton aan wordt blootgesteld (vocht, warmte, koude, zoute omgeving, chemische stoffen)
  • dichtheid van het beton
  • brandveiligheidseisen
  • de grootte van (trek)krachten die in het betonstaal moeten worden verspreid/opgevangen
  • gestelde levensduur

Voorbeelden
Hogere afstandhouders worden bijvoorbeeld gebruikt bij betonnen constructies buiten met veel weersinvloeden en waarvan een lange levensduur wordt geëist. Maar ze zijn ook handig bij een te storten vloer binnen die in totaal niet zo hoog wordt. Bijvoorbeeld een vloer van 120 mm. waarbij maar één laag wapening wordt toegepast die in het midden moet komen te liggen.

Zorg voor juiste berekening
De juiste betondekking, die zorgt voor een juiste duurzaamheid en levensduur van de betonconstructie, wordt bepaald door een constructeur. Wanneer dit niet goed wordt doorgerekend, kan de betondekking te weinig zijn (kans op te snel roesten van het betonstaal, scheuren van het beton en dus ook zwakte van de constructie), maar de betondekking kan ook te groot zijn (dan kan het wapeningsstaal de krachten niet voldoende opvangen/verspreiden). Laat je dus goed adviseren!

Weet je de juiste dekking voor je project? Bestel dan hier de benodigde afstandhouders.

Vragen over afstandhouders? Neem contact met ons op.