search

Wapeningskorven vlechten, hoe gaat dat in zijn werk?

26-07-2017 | J. van Wijngaarden

Wapeningskorven zijn bedoeld als versterking. Deze korven worden in beton aangebracht. Dit maakt gewoon beton tot gewapend beton. Deze versterking of wapening kan nodig zijn omdat beton wel drukkrachten maar bijna geen trekkrachten op kan nemen. Bij een bouwwerk of andere constructie, komen bijna onvermijdelijk trekkrachten voor. Vandaar dat deze wapening bijna altijd nodig is. Maar hoe gaat het vlechten van een wapeningskorf in zijn werk?

Waar is het van gemaakt?

Betonijzer is een duurzaam product. Betonijzer wordt gemaakt van onder meer oude auto’s, koelkasten of oude hekwerken. Deze oude metalen worden verzameld en gesorteerd, bijvoorbeeld door de milieustraat in gemeenten en door oud-ijzer handelaar. Uiteindelijk komen deze metalen bij een hoogoven terecht. Hier wordt dit materiaal extreem verhit en door daaropvolgende chemische reacties ontstaat vloeibaar staal. Dit vloeibare staal wordt omgevormd tot rechthoekige lange staven. Deze staven worden vervolgens opnieuw verhit en door krachtige rollen gevormd tot de gewenste diameter betonijzer staven. Recycling van oude metalen levert dus daadwerkelijk iets op!

Wapeningskorven vlechten

Vlechten van een wapeningskorf

De betonijzeren staven gaan vanaf de hoogovens naar de betonstaal verwerkende fabrieken. Deze fabrieken knippen, buigen en lassen het betonstaal tot de gewenste vormen die dienen als fundering. Een wapeningskorf vlechten houdt in dat de betonijzeren staven in de juiste diameter zodanig worden geknipt en gebogen en met behulp van vlechtdraad worden verbonden. Op die manier ontstaat een soort kooi van betonijzer die in het beton kan worden aangebracht. Omdat het vlechten van een wapeningkorf nauwkeurigheid vereist, is het zaak dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Aan de hand van tekeningen kan berekend worden wat de maten, vormen en onderdelen voor de geschikte wapeningkorven zijn.

Op maat of prefab?

Wapeningskorven kunnen op maat gemaakt worden. Op die manier is het mogelijk om voor iedere constructie de juiste wapening te leveren. Voor deze wapeningskorven op maat kun je kiezen uit verschillende balkvormen en korfuiteinden, in de diameters Ø8mm / Ø10mm / Ø12mm / Ø16mm en tot een lengte van 6000mm. Er is een uitgebreid assortiment in beugelkeuzes en vormen van betonstaal op maat. Met behulp van 3D-wapeningskorf tekeningen is het op maat bestellen van wapeningskorven duidelijker omdat goed inzichtelijk is wat precies nodig is voor de juiste maat. De prefab wapeningskorven zijn geschikt voor de meest voorkomende betonbalk doorsnedes met een lengte van 3000mm in de diameters Ø10mm en Ø12mm en verkrijgbaar in 3 verschillende korfuiteinden. Ze zijn leverbaar met 3 verschillende korfuiteinden, zodat het onderling koppelen van wapeningskorven snel en eenvoudig is.

Heb je specifieke wensen over de mogelijkheden van op maat gemaakte wapeningskorven? Of wil je weten of dat wat je nodig hebt, past binnen een prefab wapeningskorf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Direct contact opnemen