search

Betonnetten op maat, de toekomst?

25-09-2015 | J. van Wijngaarden

Standaard betonnetten, zoals B, PS en P matten zijn welbekend binnen de bouwwereld. Er wordt sinds jaar en dag met deze standaard bouwstaalmatten gewerkt. Doordat deze standaard wapeningsnetten bij velen bekend en doorgevoerd zijn, is de verkrijgbaarheid erg goed en zijn de prijzen gunstig. Er kan in massa geproduceerd worden en de materialen kunnen uit voorraad geleverd worden.

De ontwikkeling van betonstaal producerende machines heeft de laatste jaren echter niet stil gestaan. Zo hebben inmiddels robots hun intrede in wapeningscentrales gedaan en zijn machines krachtiger en slimmer gemaakt. Ook de software om deze machines aan te sturen ontwikkeld zich in een snel tempo, waardoor er steeds sneller en efficiënter geproduceerd kan worden.

Pasmatten

Door de combinatie van deze slimme machines en ontwikkelde software zijn betonnetten op maat (ofwel pasmatten, pasnetten, speciaalmatten, speciaalnetten) meer en meer toegankelijk en betaalbaar geworden. Ook voor kleine partijen matten is dit steeds interessanter. De voordelen zoals; efficiënter werken op de bouwplaats, geen overbodige wapening of afval, optimale afstemming van de logistiek (just in time leveringen) zijn beter te calculeren en wegen vaker op tegen het nadeel van een hogere prijs.

Betonstaal op maat machine

Naast de toepassing voor het gebruik van betonnetten is het door deze machines ook mogelijk om gebogen constructies te maken. Zo is een haarspeldrek direct verwerkt bij een betonnetten twee buigingen en is een wapeningskorf een bouwstaalmat met vijf buigingen.

Direct contact opnemen