search

Wat is de invloed van oud ijzer op de betonstaal kwaliteit?

12-06-2017 | J. van Wijngaarden

In samenwerking met de Universiteit Leiden en de University of Tokyo werken Betonstaal.nl en Betonijzer Buig Centrale mee aan een internationaal onderzoek naar de invloed van gerecycled materiaal op de kwaliteit van betonstaal.

Betonstaal wordt met name vervaardigd uit schroot metalen van bijvoorbeeld oude auto’s, hekwerken en koelkasten. Tijdens het sorteerproces worden de verschillende soorten metaal (verschillende typen roestvrij staal, aluminium) zo veel mogelijk van elkaar gescheiden. Echter niet al deze materialen kunnen worden uit-gesorteerd. Een deel ervan wordt verwerkt tijdens de productie van betonstaal, wat menging van verschillende elementen met zich meebrengt.

Zijn deze materialen van invloed op de mechanische eigenschappen van betonstaal?

Dat is waar de onderzoekers zich mee bezig houden tijdens dit onderzoek. Recycle processen van verschillende landen wordt onder de loep genomen. Aantoonbaar is het verschil in recyclen van ontwikkelde landen t.o.v. minder ontwikkelde landen. In minder ontwikkelde landen wordt er zuiverder (met de hand i.p.v. machinaal) gesorteerd, waardoor er minder verschillende soorten metalen in het productieproces van betonstaal terecht komen.

De verwachting is dat het onderzoek in maart 2018 is afgerond. Daarna zal het onderzoek gepubliceerd worden in diverse wetenschappelijke vakbladen.

Betonstaal.nl

Direct contact opnemen